Besparen op energie? Wek hem zelf op!

De storm op de energiemarkt lijkt dan wel voorbij, toch blijft energie duur. Om te besparen leerden we minder te verbruiken, maar je kan je factuur ook verlagen door je eigen energie op te wekken.

Jij installeert, de natuur doet de rest

Je eigen energie produceren is al een tijdje goed ingeburgerd. Dat valt ook goed op in het straatbeeld, want heel wat daken zijn uitgerust met zonnepanelen. Zonlicht oogsten is een snelle manier om zelf te produceren, al heb je nog veel andere opties.

 • Elektriciteit
  • Windturbine: je hoeft heus geen metershoge molen in je tuin te plaatsen om wind om te zetten in elektriciteit. Een kleinere, verticale installatie kan volstaan en de productie start al bij lage windsnelheden. Ze kunnen heel wat elektriciteit produceren, al moet je er wel wat voor over hebben. Naast de nodige middelen heb je sowieso een vergunning nodig en moet je ook de nodige studies laten uitvoeren. Laat je daarom zeker bijstaan door experts.
  • Warmtekrachtkoppeling: deze verwarmingsketel zorgt niet alleen voor warm water, hij produceert ook elektriciteit dankzij de ingebouwde zuigermotor en alternator. De gebruikte brandstof is vaak aardgas.
  • Thuisbatterij: op zonnige dagen produceren je zonnepanelen vaak meer energie dan je verbruikt. Het is daarom interessant om die homemade elektriciteit op te slaan in een batterij zodat je ze later kan gebruiken wanneer je panelen niets of niet genoeg produceren.
 • Verwarming
  • Warmtepomp: dit veelzijdige systeem onttrekt warmte aan de buitenlucht, de bodem of grondwater om ze in je huis af te geven via vloerverwarming, radiatoren of andere systemen. Er bestaan zelfs warmtepompen die je water verwarmen. Met zo’n warmtepomp verwarm je energiezuiniger dan met een klassieke verwarming op fossiele brandstoffen. Natuurlijk komt niet alle energie uit de natuur. Een warmtepomp heeft nog steeds elektriciteit nodig, maar die kan je zelf opwekken met zonnepanelen.
  • Zonneboiler: je kan de zon niet alleen gebruiken om elektriciteit op te wekken, maar ook om je water te verwarmen. Zonnecollectoren warmen een buffervat op dat warm water levert voor je badkamer en zelfs voor je centrale verwarming.

Bovenstaande systemen vragen altijd een investering, maar verdienen zichzelf na een aantal jaren terug omdat ze je energiefactuur doen dalen.

Maak komaf met energievreters en sluipverbruikers

Zelfs al wek je thuis energie op, toch zal je niet alles uit je omgeving kunnen halen. Je zal nog steeds het stroomnet moeten aanspreken. Ook daarom is het interessant om onnodig verbruik te vermijden.

 • Zet energievreters aan de deur
  En dan nog liefst letterlijk, want een oud toestel vreet vaak energie en vervang je best door een nieuw exemplaar. Let bij je aankoop op de energielabels.
 • Ontmasker sluipverbruikers
  Sommige toestellen, zoals je koelkast of diepvries, moeten nu eenmaal blijven aan staan. Andere niet, en tóch verbruiken ze energie ook al heb je ze ‘uitgeschakeld’. Denk maar aan je televisie of die digitale klok op je koffieapparaat. Ze staan vaak gewoon in stand-by modus waardoor ze toch nog elektriciteit verbruiken. Gebruik je een toestel niet? Trek dan de stekker uit, of plaats een slimme stekkerdoos waarmee je de stroom kan uitschakelen met een drukknop of via een app op je telefoon.

Maar bovenal: isoleer, isoleer, isoleer

Je energieverbruik beperken en/of je eigen energie opwekken haalt weinig uit als je woning niet goed geïsoleerd is. Verwarming is veruit de grootste energievreter. Je houdt die warmte dus liefst binnen en dat lukt het beste door je woning te isoleren, te beginnen bij je dak.

Wat betekent dit voor je woningverzekering?

Wanneer je een van bovenstaande installaties plaatst, is het altijd interessant om je verzekering te laten checken en je verzekeraar op de hoogte te brengen. Kom dus zeker eens langs, ik help je graag verder.

Bronnen: vlaanderen.be, engie.be, eneco.be, livios.be